Blog

Articole Arhideck Construct

Sisteme de ventilatie

by cbuzea on December 1, 2016

Aceste sisteme care echipeaza de foarte mult timp locuintele din vest sunt un concept nou in Romania iar aparitia lor reprezinta de fapt solutia reala la problemele legate de umiditate, condens si aer viciat, devenind o absoluta necesitate.

Odata cu utilizarea ferestrelor termopan si a izolatiilor exterioare s-au obtinut performante bune in ceea ce priveste comportamentul termic al cladirilor insa nu s-a tinut cont de riscurile asociate acestui tip de izolare.  

Toate aceste imbunatatiri aduse prin izolarea cladirilor si utilizarea ferestrelor termopan au adus cu sine o problema de care tot mai multi oameni devin constienti si anume faptul ca aceste imobile izolate sunt etanse si nu mai permit libera circulatie a vaporilor de apa din interior spre exterior.

Urmarile evidente  consta in aparitia condensului care se formeaza pe geamurile ferestrelor si mucegai care apare in apropierea acestora.

Pe de alta parte exista o serie de deficiente ce tin de calitatea inferioara a aerului din interior in perioada de toamna-iarna-primavara, aceasta perioada mai rece fiind cea in care ferestrele sunt tinute predominant inchise, aerisirea se face mai rar iar aerului din interior devine viciat si periculos pentru sanatatea oamenilor.

Acest aer este deficitar in ceea ce priveste cantitatea de oxigen pe care o contine , provocand stari de agitatie, probleme de concentrare si bineinteles un somn nelinistit pe perioada noptii, in acest interval nefiind posibila aerisirea camerelor.

Elementele concurente care genereaza probleme caselor care nu dispun de un sistem de sistem de ventilatie:

  • dioxidul de carbon care apare in urma arderii oxigenului prin procesele cu flacara (la aragaz, centrala termica sau sobe) sau in urma consumului oxigenului de catre oameni.
  • vaporii de apa care rezulta in urma tuturor activitatilor care implica apa (gatit, baie, etc), migreaza vara dinspre afara spre interior iar iarna, cand in interior aerul contine mai multi vapori de apa, tendinta este ca acestia sa se deplaseze dinspre interior spre exterior.
  • peretii impermeabili, ferestrele termopan si izolatia aplicata in exteriorul cladirilor impiedica deplasarea vaporilor spre exterior, lipsa unei ventilatii coresepunzatoare ducand la cresterea umiditatii si aparitia mucegaiului vizibil sau in pori.

Solutiile care remediaza  aceste deficiente ale caselor consta in realizarea unui sistem de ventilatie in variantele constructive:

  1. Sistem pasiv de ventilatie in care aerisirea camerelor se face prin asigurarea unor curenti de aer care pe de o parte aprovizioneaza constant camerele cu aer proaspat din exterior prin admisia  acestuia si transportul prin tubulatura spre fiecare camera, concomitent cu extragerea aerului viciat pe o alta tubulatura si evacuarea acestuia in exterior.
  2. Sistem activ de ventilatie in care miscarea maselor de aer se face utilizand ventilatoare dispuse intr-o unitate centrala, un ventilator avand rolul de a introduce in incaperi aer proaspat transportat pe tubulatura si un alt ventilator avand rolul de a evacua din incaperi aerul viciat si de a il transporta in exteriorul cladirii.
  3. Sistem activ de ventilatie cu recuperare de caldura care pe langa rolul de a efectua transportul de aer proaspat in interior si de a evacua aerul viciat din interior, contine un recuperator de caldura care extrage caldura din aerul viciat evacuat si o transfera aerului proaspat care este introdus din exterior. Astfel se asigura recuperarea energiei termice a aerului evacuat care este viciat dar cald, aceasta energie fiind utilizata pentru preincalzirea aerului proaspat dar mai rece  introdus din exterior.

Sistemul are avantajul de a reduce pierderile de caldura pe care le inregistreaza orice casa in timpul aerisirii clasice prin metoda deschiderii geamurilor, sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura fiind singurul care poate asigura o ventilatie continua, fara scaderea brusca a temperaturii in camere si fara pierderea energiei termice.

sistem ventilatie

Schema functionala a recuperatorului de caldura

*Toate sistemele de ventilatie centralizate presupun realizarea unor trasee rectangulare de transport pentru introducerea aerului proaspat si evacuarea aerului viciat, acestea fiind asimilate vizual de elementele structurale ale casei dumneavoastra astfel incat nu sunt evidente. In cazul in care se prefera renuntarea la traseele de transport se poate realiza un sistem descentralizat  care presupune instalarea echipamentelor de admisie-recuperare-evacuare individual pentru fiecare camera.

Sistemele de ventilatie pot fi prevazute cu:

-filtre  exterioare care sa retina polenul si praful astfel incat prin deschiderea mai rara a ferestrelor si filtrarea aerului admis controlat, cantitatea de praf din casa va scadea considerabil

-reglaje pentru intensitatea curentilor de aer in ceea ce priveste sistemele pasive pentru a permite adaptarea acestuia la necesitatile instantanee ale dumneavoastra.

-automatizare pentru sistemele active de ventilatie pentru a permite operarea automata.

Prin utilizarea unui sistem de ventilatie va veti transforma casa intr-o locuinta  cu ambianta controlata in care se va respira aer oxigenat tot timpul si nu doar dupa aerisire, in care praful nu va mai reprezenta o problema, eficienta energetica va fi crescuta prin economisirea caldurii iar beneficiile aduse sanatatii dumneavoastra vor deveni evidente odata cu starea de bine pe care o creeaza noua atmosfera.

Caracteristici specifice unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura pentru un imobil cu doua incinte principale

schita ventilatie

ventilatie2

Presiunile caracteristice la admisie si evacuare pentru necesarul de debit de aer (140mc/h)

ventilatie3

Schema functionala a recuperatorului de caldura

(temperatura aer exterior = -15C, temperatura aer preincalzit cu ajutorul energiei recuperate = 17C)

ventilatie 4

Eficienta recuperatorului de caldura = 85%

schita 5

Curbele caracteristice  pentru variatiile temperaturilor admise si evacuate

cbuzeaSisteme de ventilatie

Join the conversation